Creștinul și filmele

Atelier de lectură cinematografică

   Vezi Promo

Un ghid pentru vizionarea și înțelegerea filmelor și un ajutor pentru cultivarea și dezvoltarea unei raportări responsabile la semeni și la noi înșine în contextul artei cinematografice.

La fel cum orice alt tip de artă lasă o amprentă asupra noastră, nici filmul nu scapă de această „povară”. Ar fi o eroare să considerăm filmul drept o simplă distracție. Atelierul de lectură a filmelor pe care urmează să îl parcurgem ne echipează cu instrumentele necesare pentru înțelegerea simbolurilor, a trimiterilor și a conexiunilor din filme, pentru sesizarea manipulării și ne pune la dispoziție informații despre materialele și tehnicile folosite în vederea transmiterii ideilor și mesajului cineastului. Singura certitudine atunci când intrăm în sala de cinema e că, într-un sens, și de aici vine frumusețea, nu vom mai fi aceiași la finalul filmului.

Modulul 1 – Modele de lectură a filmelor. Ne așezăm în fața ecranului cu așteptări despre care nu știm dacă vor fi sau nu împlinite și ne vedem obligați să semnăm implicit convenții impuse de producători. Însă în final beneficiem de niște „conversații”, puncte de vedere și impresii care ne ajută să ne ducem mai departe propria poveste. Modulul de față oferă repere în lecturarea filmelor și pentru sesizarea diverselor perspective ale narațiunilor din film.

Modulul 2 – O poveste ce trebuie spusă. Două fețe ale aceleiași monede, filmul-memorie și filmul-parabolă se constituie ca figuri de stil ale realității – cu limitele aferente, dincolo de care nu se trece decât ilicit – fără de care nu avem acces la cele mai profunde sensuri ale lumii și ființei umane, sensuri care nu ne pot fi livrate decât în acest înveliș. Parcurgând următorul modul, învățăm să discernem între aspectele esențiale și cele secundare din „povestea ce trebuie spusă”.

Modulul 3 – O lume ce trebuie creată... și care se cere adusă în ființă este născută din frământarea și întrebările creatorului uman, aceleași frământări vechi de când lumea. Această recentă formă de artă, care este filmul, spune povestea omului și a lumii cu mijloacele și materialele specifice și ne atrage în a-i fi martori, adresându-se, de multe ori imperceptibil pentru rațiune, sensibilității noastre profunde și fiorului divin din om.


Instructorul tău


Dionis Bodiu
Dionis Bodiu
Dionis Bodiu (n. 1973) este inginer IT-ist (licențiat în informatică) și, convertit la pasiunea pentru filme, finalizează în 2015 la București studiile de masterat în teologie cu o lucrare de disertație ce stă la baza volumului Sacrul prin film: O abordare simbolică a discursului teologic în cinematografie. Ulterior, în urma unor discuții care evidențiază necesitatea unui astfel de produs, mai scrie o carte, Creștinul și filmele. Mic îndreptar. Aceasta se dorește a fi un ghid pentru citirea filmelor în vederea înțelegerii în profunzime a elementelor existente în spatele produsului finit proiectat pe ecran.

Programa cursului


  Modele de lectură a filmelor
Disponibil în zile
zile după ce te înscrii
  O poveste ce trebuie spusă
Disponibil în zile
zile după ce te înscrii

Întrebări frecvente


Când începe și când se termină cursul?
Cursul începe acum și nu are termen de finalizare. Odată ce ai plătit, ai acces oricând la acest curs. Tu decizi când începi și când termini.
Cât timp am acces la acest curs?
Cum sună: toată viața? După înscriere, ai acces nelimitat la acest curs și poți vizualiza lecțiile de pe orice dispozitiv: calculator, tabletă, telefon.
Ce se întămplă dacă nu sunt mulțumit de ceea ce primesc?
Nu vrem să fii nemulțumit și tocmai de aceea, dacă conținutul lecțiilor nu este satisfăcător, te rugăm să ne scrii în primele 7 zile după ce ai făcut plata și îți returnăm banii.

Începe acum!