Omul evanghelic
O analiză critică a identității evanghelicilor
Evanghelicii români sunt o confesiune creștină destul de puțin cunoscută, dar pe seama căreia s-a speculat mult, fie de bine, fie de rău. În timp, s-au conturat o identitate și o tradiție evanghelică, expuse și analizate în cursul de față, la baza căruia stă articolul lui Dănuț Mănăstireanu din volumul colectiv Omul evanghelic. Cursul pe care vi-l propunem constituie un bun început al cunoașterii istoriei evanghelice, a trăsăturilor fundamentale ale evanghelicului și oferă speranțe în privința unui viitor deschis spre celelalte confesiuni religioase în spiritul unității creștine.
Instructorul tău
Dănuț Mănăstireanu (n.1954) este teolog anglican evanghelic și doctor în teologie la Brunel University din Londra. A predat în universități evanghelice (UBEO, ITP București, Facultatea de Teologie Evanghelică din Osijek, Croația) și de stat din țară și din străinătate cursuri de hermeneutică, eclesiologie, teologia culturii, spiritualitate și metodologia cercetării științifice. Până în 2016 a fost director pentru credinţă şi dezvoltare pentru regiunea Europei de Est şi a Orientului Mijlociu, în cadrul organizaţiei World Vision International. Este membru al Bordului Inițiativei Ortodoxe Lausanne și al Consiliului Academic al Centrului de Studii Misionare din Osijek. A publicat numeroase articole despre identitatea evanghelică și a coordonat volumul Omul evanghelic.
Programa cursului
-
StartImportanța definirii identității evanghelice (10:17)
-
VizualizeazăCine sunt evanghelicii? (15:30)
-
StartRădăcinile evanghelicilor - prima parte (9:35)
-
StartRădăcinile evanghelicilor - partea a doua (14:09)
-
StartImaturitatea teologiei evanghelice (9:59)
-
StartMișcarea de sfințire și interacțiunea cu ortodoxia (18:38)
-
StartMărcile distinctive ale evanghelicului: bibliocentrismul (14:30)
-
StartMărcile distinctive ale evanghelicului: crucicentrismul, conversionismul, misionarismul, caritatea, preoția universală, spiritul comunitar (16:29)
-
StartMărcile distinctive ale evanghelicului: etica, liberalism vs. conservatorism, anistorism vs. orientarea spre viitor, educație vs. antiintelectualism, libertate vs. intoleranță religioasă (17:50)
-
VizualizeazăArta, frumosul și secularizarea (10:11)